Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Aankondiging, Hypotheken

Koolmonoxide is een reuk- en kleurloos gas. Je merkt het dus niet meteen wanneer grotere hoeveelheden van dit gas zich ophopen in je woning. Toch heeft het gas een grote impact op ons lijf. Mensen kunnen er zelfs aan overlijden. Adem je te veel van dit gas in, dan krijg je hoofdpijn en word je misselijk en duizelig. Deze symptomen komen ook voor bij veel andere aandoeningen. Daarom zijn ze niet meteen aan koolmonoxide te linken. 

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Gelukkig kun je verschillende dingen doen om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.  

  • Laat je cv-ketel jaarlijks onderhouden. Mocht er iets mis zijn, dan is de monteur er snel bij. Vanaf 1 april 2023 is het verplicht om de controle uit te laten voeren door een gecertificeerd bedrijf.  
  • Ventileer je woning. Met de huidige gasprijzen kan het verleidelijk zijn om je woning zo goed mogelijk af te sluiten om de warmte binnen te houden. Toch is het belangrijk om regelmatig te ventileren. Zo raak je niet alleen koolmonoxide, maar ook andere schadelijke stoffen kwijt die zich in je woning verzamelen. 
  • Hang een koolmonoxidemelder op. Zo krijg je een seintje wanneer de hoeveelheid koolmonoxide in je woning boven een bepaald niveau komt. 

Koolmonoxidemelders redden levens. Desondanks zijn ze – in tegenstelling tot rookmelders – nog niet verplicht. Toch kan het verstandig zijn om zo’n apparaatje aan te schaffen. Zeker in de ruimte waar je verbrandingstoestel (zoals de cv-ketel) hangt, is het goed om zo’n melder op te hangen.  

Waar hang je een koolmonoxidemelder precies?

In de ruimte waar je verbrandingstoestel hangt, kun je kiezen voor een gecombineerde melder (rook en koolmonoxide). Deze hang je aan het plafond. In de kamer met een cv-installatie of ander verbrandingstoestel is de lucht vaak warmer. De warme lucht neemt de koolmonoxide mee naar boven in de ruimte. Ook rook stijgt op. Daarom is het platfond in deze ruimte de meest ideale plek voor de melder. 

In andere ruimten is het verstandiger om te kiezen voor twee losse melders, een aparte rookmelder en een koolmonoxidemelder. De rookmelder hang je aan het plafond omdat rook opstijgt. De koolmonoxidemelder hang je op ademhoogte, vaak zit- of stahoogte is. 

Vergeet niet om af en toe te kijken of de melders nog werken. Soms moeten de batterijen vervangen worden. Ook is het raadzaam om de koolmonoxidemelder om de vijf tot tien jaar – afhankelijk van het model dat je hebt gekocht – te vervangen. 

Rookmelders onmisbaar

Nu je toch nadenkt over melders in je huis: heb je al op elke verdieping een rookmelder hangen? Dat is sinds 1 juli 2022 verplicht in alle woningen. Rookmelders redden honderden levens per jaar. Als je slaapt werkt je reuk namelijk niet, daarom word je vaak niet wakker van rookontwikkeling in je woning. Een rookmelder zorgt er dan voor dat je toch op tijd de woning kunt verlaten bij brand. 

Er zijn verschillende rookmelders die passend zijn bij verschillende typen woningen. Zo kun je kiezen voor een slimme melder die ook een signaal naar je telefoon verstuurt bij brand. Ook kun je kiezen voor een systeem waarin rookmelders aan elkaar zijn gekoppeld, dat is handig bij een groot huis.  

Verzekeren 

Mocht er toch schade ontstaan in of aan je woning, dan is je inboedel- en opstalverzekering van belang. Heb jij vragen over je huidige of een nieuwe verzekering? Neem dan contact met ons op. 

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl