Deze waterschades vergoedt de verzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt ook voor waterschade. Een gesprongen buitenkraantje door vorst, een kapotte waterleiding in de keuken of de afvoer van de wasmachine die het niet meer goed doet. Allemaal voorbeelden van gebeurtenissen die in een onbewaakt moment tot enorme waterschade kunnen leiden. 


Tips om waterschade te voorkomen

Je kunt zelf een aantal maatregelen nemen om waterschade te voorkomen. We zetten een paar belangrijke punten voor je op een rij:

  • Check het dak van je huis regelmatig op kapotte dakpannen, kapotte naden, omhoog staande loodslabben of beginnende lekkages,
  • Zorg dat de goten van je dak schoon zijn,
  • Zorg voor goede kitranden bij het aanrecht, het bad, de wastafel en andere plekken in huis waar je regelmatig water gebruikt, 
  • Laat de waterleidinginstallatie (zeker wanneer deze al wat ouder is) jaarlijks controleren door een vakman,
  • Bij vorst: pak de waterleidingen en de buitenkraan in met isolatiemateriaal en sluit de kraan af. Zo voorkom je dat het water aan de binnenkant van de kraan bevriest en daardoor de leiding beschadigt. 


Verzekering biedt uitkomst

Krijg je toch te maken met waterschade? Dan biedt een goede verzekering veelal uitkomst. Een ogenschijnlijk kleine lekkage kan soms leiden tot veel schade en daarmee hoge kosten tot gevolg hebben. Dan is het fijn om te weten wat de verzekering dekt. 

Een geruststellende gedachte: een inboedel- en/of opstalverzekering dekt doorgaans de gevolgen van waterschade. Dat is handig want waterschade is de meest voorkomende schade in huis. 

Een inboedelverzekering dekt de schade aan losse onderdelen en spullen in huis, een opstalverzekering is voor schade aan het huis zelf, de onderdelen die aard en nagelvast aan het huis verbonden zijn. Voor huiseigenaren is het handig om beide verzekeringen te hebben, dezelfde verzekeraar heeft de voorkeur. Voor huurders is alleen de inboedelverzekering voldoende. Huurders die zelf verbeteringen hebben aangebracht in de woning zoals een luxe keuken, badkamer, toilet of bijvoorbeeld een veranda doen er goed aan het verzekerde bedrag van het onderdeel huurdersbelang te controleren en eventueel aan te passen. Vaak is dit een standaardbedrag.
De verhuurder is verantwoordelijk voor de opstalverzekering. 

Veel vormen van waterschade worden dus vergoed door de verzekering. Maar hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden en regels.  


Wat de meeste verzekeraars wel vergoeden:

  • Schade door een gesprongen waterleiding,
  • Schade door een kapot aquarium of een lekkend waterbed,
  • Schade door regenwater dat via het dak naar binnen is gekomen. 


Wat de meeste verzekeraars niet vergoeden:

  • Gevolgschade, bijvoorbeeld als de ramen open stonden tijdens een regenbui,
  • Gevolgschade door achterstallig onderhoud zoals slechte kitnaden, versleten dakbedekking en verstopte regenpijpen,
  • Schade door dijkdoorbraken of overstromingen van rivieren. 


Extreem weer

We krijgen in Nederland steeds vaker te maken met extreem weer. Hete, droge perioden en extreme regenval wisselen elkaar soms in rap tempo af. De bodem kan de enorme hoeveelheden regenwater niet opnemen en ook het riool kan het soms niet aan. Het gevolg? Waterschade. 

Schade door extreem weer is in veel gevallen alleen gedekt bij een uitgebreidere verzekering. Sommige verzekeraars werken hierbij ook met een eigen risico. 


Laat je informeren

Daarom is het belangrijk om je altijd goed te laten informeren over de verschillende opties met betrekking tot de inboedel- en/of opstalverzekering. Zo kun je uiteindelijk een verzekering kiezen die het beste bij jouw situatie past. 


Ben jij op zoek naar persoonlijk advies of heb je een vraag over je verzekering? Neem dan contact met ons op. 

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl