Het omstoten van een bus verf op het gloednieuwe terras van vrienden, een voetbal door een ruit of een bekende die zijn arm breekt na een vriendschappelijke duw. Hoewel zonder opzet, het zijn allemaal zaken waarbij u opdraait voor de schade. Wat moet u weten over aansprakelijkheid en het vergoeden van de schade? Dat zetten we voor u op een rij!
Het beruchte kleine hoekje waarin dat ongeluk verstopt zat. Dagelijks gebeuren er zonder opzet meerdere ongelukken. Van een kras op de auto van de buurman, een man met rollator die struikelt over het oplaadsnoer van uw elektrische auto tot het omstoten van een peperdure designvaas bij vrienden.
Raakt er iemand gewond door uw schuld, dan bent u in de meeste gevallen ook aansprakelijk voor de letselschade. In bovenstaande gevallen zit u met een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) wel goed, maar lang niet iedereen heeft een dergelijke verzekering.
Zeven belangrijke vragen en antwoorden over aansprakelijkheid:
Wat betekent aansprakelijkheid?
U wordt verantwoordelijk gehouden voor de schade die u aan iemand anders hebt toegebracht en waarvoor u ook wettelijk aansprakelijk bent. U moet zorgen dat de schade wordt hersteld.
Is een AVP verplicht?
Nee, maar het is wel raadzaam om een dergelijke verzekering af te sluiten. Als u aansprakelijk wordt gesteld, dan draait u namelijk voor de kosten op. Daarbij kan de schadeclaim hoog oplopen. Een AVP maakt dat u niet in financiële problemen komt.
Vallen auto’s ook onder de AVP?
Voor bezitters van motorvoertuigen (auto, motor en scooter) is er een aparte aansprakelijkheidsverzekering: de WAM (Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen). Deze verzekering is verplicht voor motorvoertuigen. De AVP dekt hierbij geen aansprakelijkheidsrisico’s.
Zijn kinderen en huisdieren ook verzekerd?
Er zijn verschillende mogelijkheden bij de AVP: alleenstaand met of zonder kinderen en samenwonend/gehuwd met of zonder kinderen. Maakt uw kind bijvoorbeeld spullen van familieleden of klasgenoten stuk, dan is dat verzekerd. Veroorzaakt uw hond een ongeluk waardoor bijvoorbeeld een fietser valt dan is bij veel verzekeringen die schade ook gedekt.
Is een AVP duur?
Voor een gezin met kinderen betaalt u gemiddeld zes tot zeven euro per maand. Daarbij zijn uitwonende kinderen op kamers, logees en huisdieren meeverzekerd.
Zijn er qua dekking uitzonderingen?
Aansprakelijkheid tussen verzekerden onderling is alleen gedekt in geval van letselschade. Als je kind bijvoorbeeld iets stukmaakt in je eigen huis (materiële schade), is dat niet gedekt op de AVP.
Is schade tijdens mijn vakantie ook verzekerd?
Met een AVP bent u ook tijdens vakantie verzekerd, zeker als de schade per ongeluk ontstaat. In het buitenland zijn ook uw gezinsleden verzekerd. De aansprakelijkheidsverzekering is echter geen vervanger voor een reisverzekering.
Goed om te weten!
Claim de schade door een ander veroorzaakt eerst op uw eigen (inboedel)verzekering!
Uw inboedelverzekering verzekert namelijk tegen nieuwwaarde. Aansprakelijkheidsverzekeringen rekenen meestal met de dagwaarde. Daardoor valt de uitkering vaak iets lager uit. Bovendien verloopt de afhandeling vaak sneller via uw eigen verzekeraar.
Laat de ander waar u schade hebt veroorzaakt de schade eerst claimen op zijn/haar eigen (inboedel)verzekering. Verzekeraars hebben dit onderling met elkaar afgesproken
Belangrijk: dit moet u doen bij aansprakelijkheid!
- Meld schade direct bij ons;
- Erken geen schuld;
- Doe geen uitspraken over een vergoeding;
- Beschrijf uitgebreid de schade en het ontstaan ervan;
- Verzamel bewijs: bonnetjes, foto’s of getuigenverklaringen.
Meer informatie?
Wilt u meer weten over een aansprakelijkheidsverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, neem dan contact met ons op.
CVS Hypotheken
Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen
Tel: 0318-515555
Stuur mij een mail info@cvshypotheken.nl
Erkend Financieel Adviseur
C.M. van Schuppen is een Erkend Financieel Adviseur. Dit biedt extra zekerheid.
Specialist in de woningfinanciering
Kijkt verder dan jouw hypotheek
Bewezen deskundig
Altijd up-to-date
Integer en persoonlijk
Creëert overzicht en inzicht
Houdt zich aan de beroepscode
Bron: Into M