7 tips om je huis winterklaar te maken

Aankondiging, Hypotheken

Harde regen, sneeuw en vorst zijn niet goed voor je huis. Dergelijke weersomstandigheden verslechteren de conditie van je woning aanzienlijk. Daarom is het belangrijk om je huis goed te onderhouden, zeker in de winter. Wat kun je doen om je huis helemaal winterklaar te maken. We hebben een aantal tips:

Jaarlijks onderhoud van je cv-ketel

Je zit natuurlijk niet te wachten op een kapotte cv-ketel in de koudste tijd van het jaar. Daarom is het belangrijk om je ketel goed te laten onderhouden. Een periodieke controle zorgt ervoor dat eventuele problemen snel worden opgespoord en verholpen.

Schoorsteenveger

Nog zo’n jaarlijks onderhoudsklusje: de schoorsteen laten vegen door een expert. Zo weet je zeker dat het goed is gebeurd. Vraag het onderhoudsbedrijf ook altijd om een bewijs van de geleverde dienst. De verzekeraar kan hierom vragen in het geval van brandschade.

Schone dakgoot

Maak je dakgoten even schoon voordat de winter begint. Als er te veel vuil – zoals bladeren – in je dakgoten en regenpijpen blijft zitten, dan kan het water niet weg. Als het water dan bevriest, kunnen er scheuren ontstaan. Daarna volgen snel lekkages. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Je kunt bijvoorbeeld bladvangers plaatsen boven in de regenpijp. Hierdoor wordt het water makkelijker afgevoerd. Maar ook de bladvangers moet je af en toe leeghalen.

Wees alert op lekkages

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is het toch belangrijk alert te zijn op lekkages. Zie je ergens schade ontstaan door water, bijvoorbeeld bij het dak of de muren, ga dan direct op zoek naar de oorzaak. Het is vaak handig of zelfs noodzakelijk om professionals in te schakelen die de problemen kunnen verhelpen. Door er op tijd bij te zijn, kun je erger voorkomen.

Het is ook belangrijk om regelmatig je radiatoren te controleren op lekkages. Ook hierdoor kan schade ontstaan. Daarnaast is je huis sneller warm als de radiatoren voldoende water bevatten.

Sluit de buitenkraan af

Sluit je buitenkraan in de winter af. Als het gaat vriezen kan het water in de leidingen ook bevriezen. Hierdoor kan de leiding schuren en ontstaat er waterschade.

Een graadje lager

Door de hoge energieprijzen en het dreigende gas tekort in Europa, proberen veel mensen wat energie te besparen. Dit kan bijvoorbeeld door de verwarming een graadje lager te zetten. Ook kan het lonen om de verwarming al vroeg in de avond in de ‘nachtstand’ te zetten. Het blijft nog wel even warm in huis en zo kun je toch flink wat energie besparen.

Tocht tegengaan

Voel jij ook weleens een koud briesje door je huis? Waarschijnlijk heb je ergens bij een raam of deur dan nog een klein kiertje. Een klein kiertje is al genoeg om in de winter voor flinke tocht te zorgen. Dat is niet alleen heel onaangenaam, de stookkosten kunnen hierdoor ook erg oplopen. Zorg er daarom voor dat je voordat de winter begint even alle ramen en deuren controleert op kiertjes en gaatjes. Je kunt bijvoorbeeld een tochtstrip bevestigen om de kiertjes te dichten.

Extra tip:

Veel gemeenten stellen een budget beschikbaar voor het energiezuiniger maken van je huis (kijk hiervoor op de site van je gemeente). Van dat budget kun je bijvoorbeeld een tochtstrip, een tochtborstel voor de brievenbus of radiatorfolie kopen.

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl

Vele tevreden klanten gingen u voor, onderstaand vindt u een aantal reviews van tevreden klanten.

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl